MEDOVNÍKY  •  KRASLICE  •  Viera Bojnáková

 

Môj najviac používaný recept na medovníky

 

Suroviny:

1,2 kg hladkej múky T 650

450 g práškového cukru

450 g medu (tekutého)

4 – 5 vajec (závisí od veľkosti)

100 g tuku (masla)

2 – 3 lyžice tmavého kakaa

2 kávové lyžičky sódy

2 lyžice medovníkového korenia

 

Postup:

Múku, cukor, kakao, sódu a korenie spolu preosejem, vajcia, med a tuk vymiešam. Do zmesi pridávam suché suroviny a vymiesim. Uložím do uzatvárateľnej dózy a nechám stáť do rána. Cesto je vláčne a dobre sa s ním pracuje. Z cesta odoberám po kúskoch, premiesim a vyvaľkám na potrebnú hrúbku - závisí to od veľkosti medovníkov. Pečiem pri teplote 180 ºC priblížne 5 – 10 minút – podľa veľkosti a hrúbky medovníka. Po upečení natieram rozšľahaným vajíčkom.

 

Na zdobenie používam sušené bielko, preosiaty práškový cukor, vodu a pár kvapiek citrónovej šťavy.

Pri výrobe medovníkov používam suroviny vyrobené na Slovensku (múku, vajcia, cukor, koreniny...) a domáci med z Oravy a detvianskych lazov.

Medovníky zdobené bielou polevou neobsahujú žiadne farbivá. Cesto neprifarbujem.

Pri výrobe farebnej polevy používam stopercentné prírodné potravinárske farbivá PME. Farbivá neobsahujú lepok ani alkohol. Obsahujú glycerol, deionizovanú vodu, extrakt z kurkumy, karamel, ryboflavín, rastlinné hnedé uhlie atď.

Receptov na medovníky je veľa. Upozorňujem, že tento recept vyhovuje mne a nemusí vyhovovať každému. Na kvalitu cesta má vplyv vlhkosť múky, kvalita medu, veľkosť použitých vajec atď. Zakaždým sa teda nemusí podariť vymiesiť vláčne cesto. Každá medovnikárka (medovnikár) si musí nájsť ten svoj recept, prípadne si ho prispôsobiť. 

 

 

 

TOPlist